Kell-e 3.oltás ? - Riglerrendelő 2

Telefon: Mobil: 30/9555243
Email: riglerrendelo@t-online.hu
dr. Rígler Kálmán
Tartalomhoz ugrás
Kell-e harmadik oltás?

Egy friss, 2021. október 29-én a The Lancet tudományos folyóiratban publikált obszervációs vizsgálat szerint a BNT162b2 mRNS vakcinájának (Pfizer) harmadik dózisa a vártnál hatékonyabban működik a delta variáns okozta súlyos COVID19 szövődmények elkerülésében.A harmadik oltás felvétele jelentős védelmet nyújt az öt hónappal  korábban beadott két homológ oltáshoz képest: 93%-kal csökkentette a  hospitalizáció, 92%-kal a súlyos megbetegedés és 81%-kal a COVID19  okozta halálozás kockázatát.
A harmadik mRNS-oltás hatékonyságát  több vizsgálat is igazolta már, ezek főként a booster dózis által  kiváltott humoralis immunválaszra fókuszáltak. Két korábbi izraeli  vizsgálat a klinikai hasznosságot, a súlyos szövődmények csökkentését  tanulmányozta hasonlóan jó eredményekkel.
A most publikált cikk  megjelenése mérföldkő abban a tekintetben, hogy a kutatók először  vizsgálták a harmadik oltás hatásosságát a súlyos szövődmények  kockázatának csökkentésében, az oltottak komorbiditásait is figyelembe  véve, hasonló földrajzi és klinikai háttérrel alcsoportonként, több mint  1,1 milló személy adatait elemezve. Az adatokat a Clalit Health Service  szolgáltatta, amely Izrael egyik legnagyobb egészségügyi szolgáltatója  és a lakosság több mint felének nyújt széleskörű egészségügyi hátteret.
Beválasztási  kritérium volt a háromoltásos csoportban, hogy az egyén a harmadik  oltását 2020. július 30. és 2021. szeptember 23. között kapta meg. A  kontrollcsoport szempontjai: a beválasztás időpontjától számítva több  mint öt hónapja beadott második oltás, az egyén nem esett át korábban  dokumentált SARS-CoV-2-fertőzésen és az előző három napban nem jelent  meg egészségügyi szolgáltatónál. Az alcsoportok medián életkora 52 év  volt, a vizsgált egyének 51%-a nő.
A vizsgált klinikai  paraméterek a COVID19-betegséggel összefüggő hospitalizáció, a súlyos  szövődmények előfordulása és a COVID19 okozta mortalitás voltak.  Mindhárom vizsgált kimenetel tekintetében a BNT162b2 mRNS vakcina  harmadik dózisa hatásosnak bizonyult a több mint öt hónapja, kétszeresen  oltott csoporthoz képest. A kórházba kerülés kockázata 93%-kal csökkent  (231 esemény a kétszeresen oltott csoportban vs. 29 esemény a  háromszorosan oltott csoportban), a súlyos szövődmények kockázata  92%-kal csökkent (157 vs. 17 esemény) és 81%-kal csökkent a COVID19-cel  összefüggésbe hozható halálozás rizikója (44 vs. 7 haláleset). A cikk  szerzői azt találták, hogy a harmadik mRNS vakcina hatásosan véd a  COVID19 okozta súlyos szövődményektől.
 
Forrás: Barda N,  Dagan N, Cohen C, et al. Effectiveness of a third dose of the BNT162b2  mRNA COVID-19 vaccine for preventing severe outcomes in Israel: an  observational study. Lancet 2021. Published Online October 29, 2021.


Vissza a tartalomhoz