Oltani vagy nem oltani - Riglerrendelő 2

Telefon: Mobil: 30/9555243
Email: riglerrendelo@t-online.hu
dr. Rígler Kálmán
Tartalomhoz ugrás
Oltani vagy nem oltani – ez itt a kérdés
 
Szemlézte: Hírszerkesztõ
2022.10.08. 21:35
 
 

Dr. Salvador Macip spanyol származású amerikai orvos, kutató, tudományos szerző a Medscape blogjában írt arról, hogy vajon mennyire van szükség egy újabb emlékeztető Covid-oltási kampányra a teljes populációban.
Miközben világszerte számos ország az újabb, őszi Covid-elleni oltási programot tervezi, egyértelműen látszik, hogy a lakosság egy részében egyre inkább csökken az érdeklődés az emlékeztető vakcinákkal szemben. Ehhez az is hozzájárul, hogy az élet legtöbb területén visszatért a normalitás érzése is az emberekben.

Dr. Macip azonban arra figyelmeztet, ne feledjük el, hogy az alacsony és stabil esetszámok, a csökkenő halálozás és a régi kerékvágás visszatérése mind a vakcinának köszönhető. Arról azonban hajlamosan vagyunk megfeledkezni, hogy a Covid-elleni oltóanyag soha nem ígérte, hogy örökké védeni fog minket a vírustól.
Szemben ugyanis például a mumpsz-rubeola-kanyaró elleni védőoltással - ami gyerekkorban beadva utána egész életünkre védelmet biztosít -, a koronavírus elleni vakcina nem ígér hosszú távú antitesteket; az immunitásunk az idő előrehaladtával lassan elkopik.
A lényeg itt a lassan szón van, ugyanis ez nem jelenti azt, hogy akik eddig beadatták az összes Covid-ellni vakcinát, most hirtelen teljesen esendőek a betegséggel szemben: még ha legutoljára idén év elején is kaptak emlékeztető oltást, akkor is nagyjából 85 százalékos védettséget élvezhetnek a súlyos betegséggel szemben. Azaz a hospitalizáció esélye továbbra is alacsony a számukra.

Felmerülhet persze a kérdés, hogy akkor miért is bajlódna bárki egy újabb booster beadatásával. A válasz az, hogy azért, mert a vizsgálatok szerint ezzel 99 százalékra emelhetjük a védelmünket. Az ugyan továbbra is vita tárgya lehet, hogy tíz százaléknyi immunitásemelkedés megér-e teljes országnyi oltási kampányokat. A szakértő szerint ez már a számok játéka.
Adva van egy a téli időszak felé haladó északi félteke és egy továbbra is extrém fertőző vírus: ebből könnyen következtethetünk arra, hogy hamarosan emelkedő esetszámokat várhatunk, kiváltképp ha semmi extra óvintézkedést nem vezetünk be. Ilyen körülmények között a szerző szerint a tíz százalékos védelem összességében meglehetősen sok embert óvhat meg a haláltól, így jó beruházásnak hangzik.

Dr. Macip annak a lehetőségét is felveti, hogy az új oltási kampány csak a legnagyobb kockázatú betegeket célozza meg. Ebbe az alapbetegségekkel rendelkező és az idősebb személyek is beleértendőek. A hospitalizáció szempontjából legkiszolgáltatottabb életkori csoport alsó határa vizsgálatonként és országonként is változik. Vannak, ahol 50, máshol 65 éves kor felett kezdik el intenzíven átoltani a populációt.
A szakértő szerint mivel a vakcina biztonságossága jól ismert, itt érdemes volna a nagyobb merítést választani, ugyanakkor mindenképpen a legidősebb korosztály maradéktalan beoltására fókuszálni az energiákat.

Már csak az a kérdés marad, hogy melyik vakcinát is adjuk. Macip tapasztalata szerint a szakirodalom nem egyértelmű annak tekintetében, hogy fontos-e omikron-specifikus oltóanyagra váltanunk. Sokan úgy vélik, hogy ha elérhető a vakcina, akkor hasznos lehet, hiszen az omikron infectiók hatékonyabb és többféle antitesteket aktiválnak, az új variánsok pedig jobban megkerülik a védekezőrendszerünket. Azonban a legfrissebb kutatások szerint nem biztos, hogy a régi és új formula olyan nagyon különbözne.
A szakértő javaslata az, hogy minél előbb oltsuk be az időseket (akár a középkorúakat is) és a magas rizikójúakat a jelenleg könnyen elérhető emlékeztető vakcinákkal, lett légyen az a legújabb vagy régebbi formula. Ezzel viszonylag nagy terhet veszünk le a kórházak válláról és megspórolhatunk számos komplikációs és halállal végződő esetet az előttünk álló tél során.
Érdemes hozzászoknunk, hogy a következő években ez, az évenkénti emlékeztető oltás lesz a megoldás – pontosan úgy, mint az influenza esetében is.

forrás: webdoki
Vissza a tartalomhoz