Sokat ér két oltás a delta ellen - Riglerrendelő 2

Telefon: Mobil: 30/9555243
Email: riglerrendelo@t-online.hu
dr. Rígler Kálmán
Tartalomhoz ugrás
Háromszor kisebb eséllyel fertőződnek meg a koronavírus delta variánsával azok, akik mindkét oltást megkapták, mint azok, akiket nem oltottak be – állapította meg az Imperial College London kutatása. Járványterjedési felméréssorozatukban – amelyet 2020 áprilisától adnak ki – legutóbb csaknem százezer ember felső légutaiból vettek mintát, június 24. és július 12. között. A brit kutatók a lakosság véletlenszerűen kiválasztott csoportjait vizsgálták.

Az emberek 0,63 százaléka (527 személy) volt fertőzött, azaz 158 emberből egy. A pozitív minták közül 254 eredetét sikerült megállapítani: mindegyik a vírus delta variánsát képviselte. A korábbi vizsgálatukban a delta variáns aránya 80 százalék alatti volt.

A koronavírustesztek a kétszer oltott emberek 0,4 százalékánál, míg az oltatlanok 1,21 százalékánál mutatták ki a fertőzést.
A PCR-tesztek eredménye alapján a teljesen oltott emberek kisebb valószínűséggel adják át másoknak a vírust, mint az oltatlanok, mivel kisebb náluk a vírusterhelés. Kisebb valószínűséggel is fertőződnek meg, ha kapcsolatba lépnek egy vírushordozóval: a vizsgálat alapján az oltottak esélye erre 3,84 százalék, míg az oltatlanoké 7,23 százalék.

Ugyanakkor a delta variáns kétszer olyan gyorsan terjed, mint az eredeti vuhani vírusváltozat. Így a Fertőző Betegségek Amerikai Társasága szerint ahhoz, hogy elérjük a nyájimmunitást nem a korábbi 60–70, hanem 80, sőt akár 90 százalékos átoltottságra lehet szükség.

Forrás: magyarhirlap.hu
Vissza a tartalomhoz