Szputnyik V vakcina - Rendelő

Dr.Rígler Kálmán
Háziorvos Honlapja
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Szputnyik V vakcina

Hírek
Az orosz vakcina katasztrofálisan rossz imázsa mögött az azt  menedzselni hivatott állami intézményrendszer van - véli egy  Oroszország-szakértő, aki tud magyarázatot arra, miért készülhetett a  koronavírus-oltások sorában az elsők között a Szputnyik.
Miért  kapott-hideget meleget az orosz koronavírus-vakcina, miközben a vele  párhuzamosan fejlesztett nyugati készítmények jó PR-ral meneteltek előre  a felhasználás felé. Hibáztathatnánk ezért a Nyugat oroszfóbiáját  éppúgy, mint Vlagyimir Putyin orosz államfőt, aki kierőszakolta, hogy a  tesztelés vége előtt megadják a vakcinának a használatba vételi  engedélyt, ám a korábbi orosz gyógyszerfejlesztések, alapján más  magyarázat látszik logikusnak. Feltűnő a kétbalkezes menedzselés  ismétlődése. Egy valami biztos: nem az oltás minőségével van a baj  - véli Leonid Bershidsky, a Bloomberg Németországban élő orosz  származású publicistája.
A Szputnyik V vakcina vezető fejlesztője  Denis Logunov (képünkön középen) ismert és elismert mikrobiológus volt,  akit 42 éves kora nyomán nem lehet valamiféle szovjet dinoszaurusznak  minősíteni. Az általa vezetett team 2016-ban a Gamaleja  kutatóközpontban, amelynek vezető munkatársa kifejlesztett egy  Ebola-vakcinát, amely a teszteken hatékonynak bizonyult, majd egy a MERS  nevű vírus elleni oltást, ám hiába előzték meg ezzel is számos külföldi  versenytársukat egyik sem lett piaci siker.
Kopi-paszta
Logunov  és társai ezeknek a fejlesztési tapasztalatoknak a birtokában a  koronavírus-vakcinák fejlesztésének élére kerülhettek. Gyakorlatilag  korábbi génsebészeti módszerüket kellett megismételniük, ahogy a kutató  ritka interjúinak egyikében a lett Meduza internetes portálnak mondta,  az informatikából ismert kikopizás-bemásolás (copy and paste)  módszerével éltek. Ezt persze Nyugaton is tudták a hozzáértők, így  tisztában voltak vele, hogy az orosz oltásfejlesztés véresen komoly  dolog.
A fő gond a Bloomberg publicistája szerint azzal van, hogy  a Gamaleja tipikus orosz állami intézmény, amely képtelen kulturáltan  menedzselni azt, amit a szakemberei letesznek az asztalra. Logunov és a  hozzá hasonló tehetségek ugyanakkor Oroszországban nem tehetnek mást,  mint hogy ilyen intézményeknél vállalnak munkát, az ő kezét - ahogy az  interjúban elmondta - személy szerint az is megköti, hogy szakértelme a  tudomány egy nagyon szűk területére korlátozódik.
Ostoba melldöngetés
A  marketingkatasztrófa azzal kezdődött, hogy az orosz gyógyszerhatóság  augusztusban a világon elsőként jelentette be a Szputnyik  engedélyezését, miközben a harmadik körös tesztek még nem fejeződtek be,  így nem lehetett tudni, milyen mellékhatásai lehetnek a készítménynek.  Ez annak tükrében különösen nagy ostobaság, hogy a nyugati országokban  folyamatosan különféle gyógyszerek alkalmazásával kísérleteztek a  koronavírus-betegség gyógyításában, amelyekről szintén nem lehetett  pontosan tudni, milyen hatással lesznek a betegekre. Nem követék el  azonban a hibát, hogy ezt nagy dobra verjék.
Miközben az orosz  vakcina augusztust követően a bírálók célkeresztjébe került, más hasonló  készítmények gyártói szép csendben megállapodtak a kormányokkal a  szállítandó mennyiségekről, azaz még az elkészültük előtt eladták  azokat, megszerezve az új vakcina piacát. A rossz indulás azt is  megnehezítette, hogy a Gamaleja a világ más országaiban  gyártókapacitásokat kössön le a Szputnyik előállítására.
Mit nekünk a nyugati engedély!
Az  az állami fejlesztési alap (angol rövidítésével RDIF), amely  finanszírozta a vakcina fejlesztését, papíron üzletorientált intézmény,  ám ez sem állt a helyzet magaslatán - véli a Bloomberg cikkírója.  Ahelyett, hogy próbált volna piacot szerezni a Szputnyiknak a fejlett  országokban a legerősebben nyugatellenes országokat célozta meg, mint  például Iránt vagy Nicaraguát. Az alap igazgatója, Kirill Dmitrijev  február elején azt mondta, hogy a nyugati piacokon való megjelenés nem  tartozik az RDIF prioritásai közé, mert ezek az országok politikai okok  miatt nem akarnak együttműködni Oroszországgal.
Ez felveti a  kérdést, hogy nem az volt-e a célja a szervezetnek, hogy demonstrálja:  miközben a Nyugat perifériára akarja szorítani Oroszországot, aközben a  világ többi része készségesen együttműködik vele. Magyarán, nem az orosz  rendszerben van a hiba, hanem a nyugati partnerekben. A végeredmény a  Bloomberg publicistája szerint az, hogy az orosz kormány az adófizetők  pénzéből támogatta egy hatékony, versenyképes termék elkészültét, amely  mögött kiváló koponyák vannak, ám a lassú, átpolitizált marketing és  terjesztés lehetetlenné teszi, hogy a világon elismert sikerré váljon a  Szputnyik V vakcina.


forrás: napi.hu


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz