Tájékoztatás a gyógyszer-felírás és kiadás aktuális szabályairól - Rendelő

Dr.Rígler Kálmán
Háziorvos Honlapja
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Tájékoztatás a gyógyszer-felírás és kiadás aktuális szabályairól

Hírek
Tájékoztatás a gyógyszer-felírás és kiadás aktuális szabályairól
Az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt az elektronikus vények aránya, amely így már meghaladja a felírt receptek 90 százalékát. A járványügyi veszélyhelyzetben is bizonyított az elektronikus egészségügyi rendszer, a több hónapon át tartó nagyobb terheléssel is megfelelően működött. Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) biztosította elektronikus kommunikáció lehetővé teszi a távoli vényfelírást, a leletek és beutalók elektronikus továbbítását, melyekért nem kell külön bemenni a rendelőbe. Az eRecepttel kapcsolatos legfontosabb szabályokat a 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet tartalmazza. Ezeket egészítik ki a 2020. évi LVIII. törvény 84. § rendelkezései és az újonnan megjelent 33/2020. (IX. 16.) EMMI rendelet rendelkezései.
A kialakult jogi helyzetben az eRecept alkalmazásával kapcsolatban az alábbi tájékoztatást nyújtjuk:
Az egyszerűsített receptkiváltás továbbra is megmarad, vagyis TAJ-szám megadásával továbbra is ki lehet váltani a gyógyszereket a patikában.
A távoli gyógyszerfelírás szolgáltatása, továbbá a távkonzultáció lehetősége 2020. szeptember 17-ét követően is megmarad az egészségügyben, miután megjelent az erről szóló rendelet (33/2020. (IX. 16.) EMMI rendelet). Ez azt jelenti, hogy ha az ellátás sajátosságai és orvosszakmai megítélése lehetővé teszik, úgy az orvos személyes jelenlét nélkül, infokommunikációs eszközökkel is tarthat orvos-beteg találkozót vagy konzíliumot, emellett a szakorvos, illetve szakdolgozó diagnózist, terápiás javaslatot állíthat fel, tanácsadást, konzultációt végezhet, beutalót adhat, valamint gyógyszert, illetve elektronikus vényen rendelhető gyógyászati segédeszközt írhat fel.
Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT) a Telemedicina során végzett szolgáltatások is bekerülnek, ahogyan az elmúlt időszakban megszokhatták.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az orvos-beteg találkozások csökkentése érdekében döntött a Telemedicina ezen szolgáltatásainak fenntartása mellett. Az orvosokkal, védőnőkkel folytatott távkonzultáció és a telefonon történő gyógyszerfelírás a járványhelyzetben az egészségügyi dolgozók és a lakosság biztonságát is támogatja.
A 44/2004 (IV. 28.) ESzCsM rendelet alábbi rendelkezései 2020. július 1-jét követően is érvényesek:
  • A felírási igazolást (FIG) továbbra is papír alapon lehet kiadni.
  • Nem kötelező, de nem is tilos a FIG-et a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) formavényére kiállítani, így akár egy fehér színű, A4-es papírra is ki lehet nyomtatni.
  • Csak akkor kell az orvosnak FIG-et kiállítania, ha a beteg azt külön kéri.
  • 14 év alatti személynek történő gyógyszerrendelés esetén mindig kötelező az orvosnak FIG-et papíralapon kiállítani.
  • Az orvosnak nem kell a kinyomtatott FIG-et aláírnia és lebélyegeznie, kivéve, ha a TAJ szám helyett egy személyazonosító okmány számát használja a vény rendelésénél.
  • Érdemes ugyanakkor aláírni és bélyegezni, hiszen ha az EESZT elérhetetlen, akkor csak a szignóval és bélyegzővel ellátott FIG-re adható ki gyógyszer.
  • Bár a FIG-en csak egy terméket lehet feltüntetni, de például egy közös fejléccel (beteg, intézmény, és orvos adataival), egy A4-es papírlapon több termék felírási igazolását is el lehet helyezni a fent említett rendelet mellékletében szereplő kötelező adattartalommal.
  • A gyógyszertári kiadásnál a papíralapú FIG-et minden esetben vissza kell adni a betegnek/kiváltónak és jelölni kell rajta a termék kiadását, akkor is, ha a FIG NEAK-vényen van.
A patikákban a következő időszakban többféle felírási igazolással lehet találkozni. A július elseje előtt kiállított eReceptek felírási igazolásai a vények lejáratának végéig továbbra is érvényesek maradnak. Ezeket idővel felválthatják azok a felírási igazolások, amelyeket nem a NEAK formavényére állítottak ki, vagyis például sima fehér, A4-es papírra nyomtattak.
A jelenlegi szabályok alapján a patika a gyógyszer kiadását követően már nem tarthatja meg a kinyomtatott felírási igazolást. Ezt a gyógyszerkiadás (expediálás) tényének rögzítését követően vissza kell adni a betegnek, vagy a kiváltó személynek. Javasolt a jelölést olyan formában megtenni, hogy a felírási igazoláson egyértelműen látható legyen az, hogy a beteg már kiváltotta a gyógyszert. A rendelet ugyan nem részletezi, hogy pontosan mit kell a felírási igazoláson jelezni, célszerű a „KIADVA” feliratot, a kiadás dátumával együtt feltüntetni.
A tájékoztatást a 2020. évi LVIII. törvény és a 2020. július 1-én továbbá a 2020. szeptember 17-én hatályba lépett rendeleti változások alapján állítottuk össze. Amennyiben újabb vonatkozó jogszabályi változások jelennek meg, új tájékoztatót fogunk küldeni.

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz