Tájékoztató COVID-19 fertőzésre gyanúsaknak, vagy abban szenvedőknek. - Rendelő

Dr.Rígler Kálmán
Háziorvos Honlapja
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Tájékoztató COVID-19 fertőzésre gyanúsaknak, vagy abban szenvedőknek.

Hírek
A koronavírus fertőzés tünetei, -bár több tekintetben hasonlóak az influenza víruséhoz - , mégis bírnak néhány olyan jellegzetességgel, melyek segítenek az influenzától való elkülönítésben.  A szokatlanul elhúzódó köhögés hőemelkedés illetve láz , fejfájás, gyengeség, íz-és szaglásvesztés képezik leggyakrabban a tüneteket.
Ha ilyen tüneteket észlel , a háziorvost telefonon értesítése! Ha bármelyik tünetet észleli magán semmiképp ne menjen be a rendelőbe! A teendőket a háziorvossal vagy  ügyeletes orvossal kell megbeszélni.

Amennyiben felmerül a COVID-19 fertőzés gyanúja, a háziorvos PCR tesztet rendel el. Az OMSZ munkatársai felveszik Önnel telefonon a kapcsolatot (kb. 1-3 nap, leterheltségtől függően) és egyeztetnek mikor és hol történik meg a mintavétel. Fontos, hogy JÓ TELEFONSZÁMOT ADJON MEG A HÁZIORVOSNAK A TESZT ELRENDELÉSÉHEZ!
Ha megtörtént a mintavétel kb. 2-4 nap múlva megjelenik a lelet az EESZT rendszerben illetve elérhetővé válik az ügyfélkapu e-egészségügy rendszerében , Akinek van ügyfélkapu hozzáférése az tudja saját magának ellenőrizni az eredményét! Akinek nincs annak a háziorvosa tudja megnézni az eredményt az EESZT-ben. FONTOS: a háziorvos nem tudja meggyorsítani sem a mintavételt sem az eredmény megszületését, ez teljesen automatikus, nincs beleszólásuk a rendszerbe!

Amennyiben COVID-19 fertőzés gyanúja áll fenn, nagyon kérnénk Önöket, hogy tartsák be az ÖNKÉNTES KARANTÉN előírásait. Ez azt jelenti, hogy otthonukat ne hagyják el (kivétel a mintavétel esetét), ne hívjanak és ne engedjenek senkit otthonukba. A KARANTÉN A TÜNETEK MEGJELENÉSÉNEK NAPJÁTÓL MIN. 10 NAPIG TART, AKKOR TUDJÁK FELOLDANI HA LEGALÁBB 3 NAPJA PANASZMENTES (NEM LÁZAS, NEM KÖHÖG) .

A KARANTÉN FELOLDÁSÁHOZ TOVÁBBI TESZTRE NINCS SZÜKSÉG!

Amennyiben az első teszt negatív és a COVID-19 gyanúra utaló tünetek változatlanul fennállnak a biztos negatív eredmény kimondásához szükség van egy 2. tesztre min. 48 óra
eltelte után! Amennyiben pozitiv a teszt eredménye , további tesztelés nem szükséges! Munkába álláshoz csak és kizárólag egészségügyi dolgozóknak, tanároknak, óvónőknek van szüksége negatív teszteredményre!

AMENNYIBEN ÖN DOLGOZIK ÉRTESÍTSE MUNKAHELYÉT A BETEGSÉG FENNÁLLÁSÁRÓL, BESZÉLJE MEG A TÁPPÉNZ FELTÉTELEIT ÉS FELTÉTLENÜL TÁJÉKOZTASSA HÁZIORVOSÁT IS A TÁPPÉNZIGÉNYRŐL! AMENNYIBEN KISKORÚ GYERMEKKEL ÉL EGY HÁZTARTÁSBAN FELTÉTLENÜL TÁJÉKOZTASSÁK A GYERMEKORVOST IS A BETEGSÉG FENNÁLLÁSÁRÓL!
OTTHONI TEENDŐK: Izoláció a család többi, egészséges tagjától! (otthon is maszk, lehetőség szerint külön szoba, fürdő időben elosztott használata) Rendszeres kéz és felületfertőtlenítés megfelelő fertőtlenítő szerekkel! Bőséges folyadék fogyasztás , szükség esetén lázcsillapítás . könnyű vegyes étrend. Köhögéscsillapítás: 1. Mézes tea 2. Hason fekvés, félülő-ülő helyzet .Száraz köhögés: Háziorvosa receptköteles gyógyszer ír fel. Naponta lázmérés. Telefonos egyeztetés háziorvossal .
AMENNYIBEN ÁLLAPOTA HIRTELEN ROSSZABBRA FORDUL, MELLKASI FÁJDALOM, FULLADÁS, NAGYFOKÚ GYENGESÉG JELENTKEZIK AZONNAL HÍVJA A Mentőszolgálatot a 112 telefonszámon!

Ha kérdése van hívja háziorvosát a korábban megadott telefonszámokon! Mivel a telefonvonalak nagyon leterheltek, lehet hogy többször is kell próbálkozni a telefonálással! Hagyhat üzenetet, visszahívjuk. Ha a mobil telefonszámomat hívta rendelési időben , nincs szükség újrahívásra, mindenkit visszahívok.

Még egy utolsó gondolat: Aki COVID-19 fertőzésben szenved javasolt, hogy értesítse mindazokat erről, akikkel a tünetek megjelenése előtti héten találkozott, hogy azok is tudjanak róla. Így azok oda fognak figyelni a többi embertől való fokozottabb elkülönülésre, így kevésbé adják tovább a vírust,  ha meg  tüneteik jelentkeznek ,  hamarabb fognak a COVID fertőzésre gondolni, hamarabb kerülnek diagnosztizálásra és így is kevesebb embernek fogják továbbterjeszteni a kórt.
                                                                                                        Dr.Rígler Kálmán
                                                                                                              háziorvos
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz