Változnak a tesztszabályok - Riglerrendelő 2

Telefon: Mobil: 30/9555243
Email: riglerrendelo@t-online.hu
dr. Rígler Kálmán
Tartalomhoz ugrásNehezebbé válik keddtől a diagnózist segítő PCR-tesztelés,  április 18-án éjféltől az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) ugyanis az  operatív törzs döntése értelmében már nem vesz részt a Covid-gyanús  esetek PCR-tesztelésében, így húsvét után a háziorvosok, illetve a házi  gyermekorvosok már nem kérhetnek sem a pácienseik otthonába, sem az OMSZ  mintavételi állomásain PCR-tesztet.

A változásról közvetlenül a kétnapos ünnep előtti napokban tájékoztatta az érintetteket Müller Cecília országos tiszti főorvos. Annak, aki most PCR-teszttel kontrolláltatná a negatív gyorstesztjét, a saját költségén kell elvégeztetnie ezt a vizsgálatot.
Miután ez a gyorsteszt gyakran ad téves negatív eredményt, nagyon sok olyan beteg lehet majd, aki bár nem tud róla fertőz.
Nemcsak ez okozhat gondot a betegek kiszűrésénél. Az e hónap elejétől hatályos új eljárásrend szerint a fertőzés megerősítésére el lehet fogadni az antigéngyorstesztet is. A háziorvosok tapasztalatai szerint a gyorstesztek nem pontosak, a negatív eredményűekről a PCR-vizsgálattal gyakran igazolódik a fertőzöttség. Most az Országos Mentőszolgálat kiválásával a tesztelés felelőssége a felnőtt és a gyermek háziorvosokra valamit az ügyeleti központok gyógyítóira hárul. Ők térítésmentesen csak a gyorstesztet tudják elvégezni korábban a mentőktől kérhettek térítésmentes PCR tesztelést. Hétfő éjféltől erre már nincs lehetőségük.
Lapunknak egy fővárosban praktizáló háziorvos azt mondta: nála emelkedőben vannak az esetszámok, ismét heti 5-6 pácienséről derül ki, hogy covidos.
Pontos esetszámokat nem tudott lapunknak mondani Cserni István verőcei háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója sem. Mint mondta, nagyon sok a felső légúti megbetegedés, amelyet éppúgy okozhat az influenza vagy a most cirkuláló rhino-vírusok, mint a Covid-19. Nagyon sokan csak a beteg által otthon végzett pozitív gyorsteszt alapján kerülnek karanténba, és ezek az esetek nem is kerülnek be a hivatalos adatbázisba. Szerinte addig, amíg naponta 20-40 ember hal meg a Covidban, addig szükség volna PCR-vizsgálatot végző tesztpontokra, járásonként legalább egyre. Ezek ki is épültek, hiszen nagyon sok helyen például bevásárlóközpontok parkolóiban vannak ott a magánszolgáltatók által telepített tesztelő konténerek, az államnak egyszerűen csak ki kéne fizetnie a munkájukat. Cserni István hozzátette, most sem az a probléma, hogy a mentősökről végre lekerült a tesztelés terhe, mert teljesen feleslegesen kötötte le az ő kapacitásaikat, hanem az a gond, hogy emiatt nem lehet hozzáférni a teszteléshez.
A háziorvosok régóta hangoztatják azt is, hogy a tesztelést a normál beteg ellátástól el kellene különíteni.
Abszurd, hogy covidos betegek most együtt várakoznak a kismamákkal, a kemoterápiára járó betegekkel és egyéb krónikus gondozásra szoruló páciensekkel.
Nem csak a mentősök tesztelési feladatainak felfüggesztése az egyetlen erős lazítás az új járványügyi szabályokban. A jövőben például mindennemű tesztelés nélkül küldhetők a kórházakból majd vissza a szociális otthonokba a fertőzés utáni hetedik napon az idős emberek.  

Forrás: (Népszava)
Vissza a tartalomhoz