Kinek ajánlott az Omikron oltás ? - Riglerrendelő 2

Telefon: Mobil: 30/9555243
Email: riglerrendelo@t-online.hu
dr. Rígler Kálmán
Tartalomhoz ugrás
Már elérhetők az új omikron-specifikus oltások Magyarországon  is. Rusvai Miklós állatorvost, virológust kérdeztük arról, hogy kinek  érdemes ezzel a vakcinával beoltatnia magát, illetve arról, hogy lesz-e  végre egy nyugodt őszünk a koronavírus árnyékában.

A kormány szeptember 15-én jelentette be, hogy az egészségügyi  dolgozók oltása után már a lakosság számára is elérhető a Pfizer  omikron-variánsra kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaga. Ebből  egyelőre 109 ezer adag van készleten, de idén összesen 3 millió adag  várható. 2023-ra további 6,5 millió dózist kötöttünk le, amiből 1,5  millió fog a gyermekek rendelkezésére állni.
A koronavírus  tájékoztató oldal adatai szerint a múlt heti összesítésben 11 596 új  fertőzöttről számoltak be, 831 kórházi ápoltról, akik közül 10-en voltak  lélegeztetőgépen, és 42, többségében idős, krónikus beteg hunyt el  koronavírus-fertőzés miatt.
A számokat tekintve túl vagyunk az újabb,  hatodik – ahogy a víruskutató nevezte – járványhullámocskán, a június  vége óta emelkedő fertőzöttségi adatok heti 38 ezer új koronavírusos  megbetegedéssel tetőztek augusztus 31-én, azóta folyamatosan csökkennek a  számok.
Mint ismert, Magyarországon a múlt év végén jelent meg a  Covid–19 B.1.1.529 alvariánsa, közismert nevén az omikron, idén a  koronavírusnak ez a verziója vált hazánkban is dominánssá. Amit a  szakértők, virológusok, epidemiológusok, orvosok örvendetes fejleménynek  véltek, ugyanis a korábbiaknál jóval enyhébb tüneteket vált ki, és  kevésbé okoz a citokinvihar miatt fellépő súlyos szövődményeket. Az  amerikai megjelenésére azonnal reagáltak a gyártók, a Pfizer a BioNTech  partnerével közösen megkezdte az omikron-specifikus vakcinák  fejlesztését, ugyanis az akkori tesztek azt mutatták, hogy az alvariáns  képes jobban áttörni az oltóanyagok védelmi vonalát. Augusztus végén  először Nagy-Britanniában kezdték meg a módosított vakcinákkal történő  oltást.

Jobb az omikron-vakcina?

„Két gyógyszergyártó  cég, a Pfizer a BA.1-re, a Moderna a BA.4-re és a BA.5-re fejlesztett ki  oltóanyagot, tehát az előbbi az alap-omikronra, míg az utóbbi a  legfrissebb ismert, jelenleg már dominánssá vált alvariánsaira készített  oltóanyagot” – ismertette az Indexnek Rusvai Miklós, aki szerint  célszerű lenne az utóbbiból is rendelnie Magyarországnak, mert a  jelenleg fertőző alvariánsokra a Moderna vakcinái specifikusabbak.  Ugyanakkor a jelenleg rendelkezésre álló koronavírus elleni  Pfizer-oltóanyag a védelem hatékonyságát csak némileg, nagyjából 5  százalékkal emeli, ha a teljes oltási sor után nem telt el négy hónap.
Nem szükséges most mindenkinek az omikron-oltásért rohannia
–  emelte ki. Rusvai Miklós úgy véli, hogy elsősorban a rizikócsoportba  tartozó krónikus betegeknek érdemes a specifikus Pfizert kérniük.
A  virológusprofesszor elmondta: az Európai Gyógyszerügynökség azért csak  megerősítőnek, tehát harmadiknak ajánlja az omikron-vakcinákat, mivel  erre tesztelték őket.
„Bivalens, vagyis kétkomponensű  oltóanyagról van szó, kétfajta mRNS van benne, ami tartalmazza a vuhani  vírus- és az omikron tüskefehérjéjének is a genetikai kódját, ezért az  alapvírusra és az omikron-változatokra is megfelelő immunválaszt generál  a szervezetben”– részletezte.

Ki oltassa most magát újra?

„Aki  az utóbbi hónapokban átesett koronavírus-fertőzésen, annak nem ajánlom  még az újabb oltást, mert ők biztosan az omikronnal fertőződtek meg,  tehát szervezetükben kialakult a variáns ellen bizonyos fokú védettség.  Aki az idén nem fertőződött meg, és négy hónap eltelt az utolsó oltása  óta, asztmás, cukorbeteg, tumoros, légúti allergiája van, magas  vérnyomással, jelentős túlsúllyal küzd, erős dohányos, 80 feletti,  idősotthonban élő, tehát aki az ismert kockázati csoportba tartozik, az  mielőbb oltassa be magát, lehetőleg az új, omikron-specifikus  vakcinával”– fejtette ki a szakember.

Rusvai Miklós úgy véli,  hogy aki egészséges, és túl van három oltáson, annak egyelőre nem  szükséges újabb vakcinát kérnie, mivel egyelőre nincs kilátásban a  náthaszerű tüneteket okozó omikronnál veszélyesebb variáns. A legújabb,  szintén omikron-verzió, a BA4.6 mutáns az Egyesült Államok után  Nagy-Britanniában jelent meg, és a napokban Európa több országába is  eljutott. Rusvai Miklós elmondta, hogy várhatóan hozzánk is megérkezik,  azonban aggódnunk ettől sem kell, ugyanis nem vált ki súlyosabb  tüneteket, mint a hazánkban most domináns verziók, az eltérés annyi,  hogy némileg gyorsabban terjed, de az omikron-vakcina, vagy a friss  oltás ezek ellen is hatékony. Arra a kérdésre, hogy maximálisan hányszor  adathatjuk be a koronavírus elleni oltóanyagot, azt felelte, hogy  minden probléma nélkül oltathatjuk magunkat évente, mint az influenza  esetében.
Bárki kérheti a negyedik oltást, ha négy  hónapja kapta meg az utolsó adagját, ugyan a jelenlegi járványügyi  helyzetben, ha nem az említett kockázati csoportba tartozik az illető,  nem tartom indokoltnak
– tette hozzá.A  Nemzeti Népegészségügyi Központ szeptember 14-i jelentése szerint az  elmúlt időszakban tapasztalható csökkenő tendencia után most ismét  emelkedik valamelyest a SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentrációja a  szennyvízben.
„Számítani lehetett arra, hogy a borúsabb,  hűvösebb, csapadékosabb idővel a felső légúti fertőzések szezonja is  megkezdődik, emiatt is több a náthás és a koronavírusos megbetegedés, a  kettő között pedig már csak teszttel lehet különbséget tenni” – fejtette  ki a professzor, aki örvendetesnek gondolja, hogy a Covid  megszelídülése az omikronnal a várnál jóval hamarabb következett be,  ugyanis a spanyolnáthánál ez legalább 4-5 évbe telt. A víruskutató  emiatt megfelelőnek tartja az idei tanévet érintő friss  Covid-rendeletet, miszerint a kontakt diáknak nem kell karanténba  vonulnia, csak 5 napos maszkviselést írnak számára elő, a fertőzött diák  7 nap otthon maradás után visszatérhet az iskolába.
Hacsak  nem jön egy veszélyesebb, a vakcinákat kikerülő, súlyosabb  megbetegedést okozó variáns, akkor végre lehet egy szabadabb,  korlátozásmentes őszünk, telünk, és lassan búcsút mondhatunk a  koronavírustól való félelmeinknek
– zárta Rusvai Miklós.

Forrás: Index
Vissza a tartalomhoz