Majomhimlő - Riglerrendelő 2

Telefon: Mobil: 30/9555243
Email: riglerrendelo@t-online.hu
dr. Rígler Kálmán
Tartalomhoz ugrás
MAJOMHIMLŐRŐL:

Először is néhány alapvető információ:
  • A betegség ritka és Magyarországon még nem jelent meg.
  • Bár a himlő eradikációs program során alkalmazott korábbi vakcinák  nagyrészt védelmet nyújtanak a majomhimlő ellen is, újabb vakcinákat  fejlesztettek ki, amelyek közül egyet már jóvá is hagytak a majomhimlő  megelőzésére.
  • A majomhimlő általában egy önálló betegség, melynek tünetei 2-4 hétig  tartanak. Súlyos esetek is előfordulhatnak. Az utóbbi időben a halálozási arány  3-6% körül mozgott.
  • A majomhimlő vírus egyik emberről a másikra a sérülésekkel,  testnedvekkel, légúti cseppfertőzéssel és szennyezett anyagokkal, például  ágyneművel való szoros érintkezés útján terjed.
  • A himlő kezelésére kifejlesztett vírusellenes gyógyszert a majomhimlő  kezelésére is engedélyezték.
  • Klinikai megjelenése hasonlít a himlőre, egy rokon  orthopoxvírus-fertőzésre, amelyről a WHO 1980-ban azt közölte, hogy eltűnt a  Föld felszínéről.  
  • Magyarországon a himlő elleni oltás 1979-től nem része a kötelező  védőoltási sornak, azaz az ezt megelőzően születettek a vakcináció révén  jócskán védettebbek, mint a fiatalabb korosztály.

És akkor a  részletek:

A majomhimlő lappangási ideje általában 6-13 nap, de  5-21 nap is lehet.
A fertőzés két szakaszra osztható:

1. az  inváziós időszak (0-5 napig tart), amelyet láz, erős fejfájás,  nyirokcsomók duzzanata, hátfájás, izomfájdalmak és erős levertség jellemez.  A nyirokcsomó duzzanat a majomhimlő megkülönböztető jellemzője más betegségekhez  képest, amelyek kezdetben hasonlónak tűnhetnek (bárányhimlő, kanyaró,  himlő)

2 a bőrkiütés általában a láz megjelenését követő 1-3 napon  belül kezdődik. A kiütések inkább az arcon és a végtagokon koncentrálódnak,  nem pedig a törzsön. Az arcot (az esetek 95%-ában), valamint a kézfejet és a  talpat (az esetek 75%-ában) érinti. Szintén érintett a szájnyálkahártya (az  esetek 70%-ában), a nemi szervek (30%) és a kötőhártya (20%), valamint a  szaruhártya. A kiütések egymás után alakulnak ki makuláktól (sík alappal  rendelkező elváltozások) papulákig (enyhén megemelkedett szilárd elváltozások),  hólyagokig (átlátszó folyadékkal teli elváltozások), pustulákig (sárgás  folyadékkal telt elváltozások) és kéreggé, amelyek kiszáradnak és leesnek. Az  elváltozások száma néhánytól több ezerig terjed. Súlyos esetekben az  elváltozások összeolvadhatnak, amíg a bőr nagy részei le nem válnak.
A  majomhimlő általában egy önálló betegség, melynek tünetei 2-4 hétig tartanak. A  súlyos esetek gyakrabban fordulnak elő gyermekek körében és összefüggenek a  vírusexpozíció mértékével, a beteg egészségi állapotával és a szövődmények  természetével.  Bár a himlő elleni védőoltás korábban védelmet nyújtott, ma a  40-50 évnél fiatalabb személyek (országtól függően) érzékenyebbek lehetnek a  majomhimlőre, mivel a himlő elleni oltási kampányokat a betegség felszámolása  után világszerte leállították. A majomhimlő szövődményei lehetnek másodlagos  fertőzések, tüdőgyulladás, szepszis, agyvelőgyulladás, valamint a szaruhártya  fertőzése, amely látásvesztést okoz. Nem ismert, hogy milyen mértékben fordulhat  elő tünetmentes fertőzés. A majomhimlő halálozási aránya az utóbbi időben 3-6%  körül mozgott.

Terápiás  lehetőség
A majomhimlő klinikai ellátását teljes mértékben optimalizálni  kell a tünetek enyhítése, a szövődmények kezelése és a hosszú távú  következmények megelőzése érdekében. A megfelelő tápláltsági állapot fenntartása  érdekében a betegeket folyadékkal és étellel kell kínálni. A másodlagos  bakteriális fertőzéseket a javallatok szerint kell kezelni. A tecovirimat  néven ismert vírusellenes szert, amelyet a himlő ellen fejlesztettek ki, az  európai gyógyszerügyi hatóság engedélyezte a majomhimlő kezelésére 2022-ben  állat- és emberkísérletek adatai alapján. Még nem széles körben  elérhető.

Oltás
A  himlő elleni védőoltás több megfigyelési vizsgálattal kimutatta, hogy  körülbelül 85%-ban hatékony a majomhimlő megelőzésében. Így az előzetes  himlőoltás enyhébb betegséget eredményezhet. A himlő elleni előzetes oltás  bizonyítéka általában a felkaron található heg. Jelenleg az eredeti (első  generációs) himlőoltás már nem elérhető a nagyközönség számára. Egyes  laboratóriumi személyzet vagy egészségügyi dolgozók újabb himlőoltást kaptak,  hogy megvédjék őket az orthopoxvírussal való munkahelyi expozíciótól. A  majomhimlő megelőzésére 2019-ben jóváhagytak egy módosított, legyengített  vaccinia víruson (Ankara törzs) alapuló, még újabb vakcinát. Ez egy kétadagos  vakcina, amelynek elérhetősége továbbra is korlátozott. A himlő- és majomhimlő  vakcinákat vaccinia víruson alapuló készítményekben fejlesztették ki, az  orthopoxvírusok elleni immunválasz számára biztosított keresztvédelem  miatt.

Megelőzés
A  majomhimlő megelőzésének fő stratégiája a kockázati tényezők tudatosítása és az  emberek felvilágosítása arról, hogy milyen intézkedésekkel csökkenthetik a  vírusnak való kitettséget. Jelenleg folynak a tudományos vizsgálatok a  majomhimlő megelőzésére és leküzdésére szolgáló vakcinázás megvalósíthatóságának  és megfelelőségének felmérésére. Egyes országokban gondolkodnak az esetlegesen  veszélyeztetett személyek, például a laboratóriumi személyzet, a gyorsreagálású  csoportok és az egészségügyi dolgozók vakcinálását illetően.

Összeállította:

DR. SOÓS ZOLTÁN
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei háziorvosi kollegiális  szakmai vezető
Vissza a tartalomhoz